Is jouw IT-omgeving vakantieproof ?

Is jouw IT-omgeving vakantieproof ?
Is jouw IT-omgeving vakantieproof ?

Vakantie. De tijd van het jaar om eens even lekker tot rust te komen en nieuwe energie op te doen. Maar vaak loopt het anders. Toch nog even je mails beantwoorden of dat bestand afmaken. Ondertussen maak je je druk of je back-up wel goed geregeld is, of de kosten voor je dataverbruik niet de pan uit rijzen of dat je data niet op straat liggen. Met deze tips kun je met een gerust hart op vakantie. En weer thuiskomen…

Maak een back-up van je data
Het maken van een back-up is altijd belangrijk. Maar maak er zeker vlak voor je vakantie een gewoonte van. Of je nu wel of niet je laptop, tablet of telefoon (of alle drie) meeneemt, als je een goede back-up hebt gemaakt geeft dat een rustig gevoel.

Regel je e-mail
Zet een autoresponder aan en zet daarin dat je na terugkomst alleen mail leest die niet ouder is dan drie werkdagen. Klinkt misschien onaardig, maar een groot gedeelte van de vragen hebben zich al opgelost voor jij terugkomt. Je besteedt dan veel tijd aan irrelevante mailtjes. Ook kun je gebruikmaken van regels in Outlook om bepaalde afzenders of onderwerpen te markeren met een kleurtje. Dat geeft meteen een handig overzicht! En plan altijd de eerste werkdag na je vakantie in voor de afhandeling van je mail en om je bij te lezen. Ga pas nadat je alles hebt doorgenomen handelen. Het kan blijken dat een collega iets al geregeld heeft.

Gebruik geen onbeveiligde wifi-verbindingen
Of je nu op vakantie bent of onderweg voor werk, gebruik als het even kan geen onbeveiligd wifi-netwerk. Je weet nooit wie er meekijkt en meeluistert. Heb je toch een publieke wifi-verbinding nodig, gebruik dan een VPN-verbinding om je verkeer te versleutelen en te beveiligen. En heb je je laten verleiden om toch een keer de krant te lezen via een ‘freewifi’-netwerk, zorg dan dat je daarna het netwerk vergeet anders logt je device volgende keer weer vrolijk automatisch in, zonder dat jij het doorhebt. En je wilt natuurlijk niet dat je data op straat komt te liggen.

Check de tarieven buiten de EU
Ontkom je er niet aan zo nu en dan te werken tijdens je vakantie, controleer dan vooraf de tarieven voor het bellen, sms-en en internetten. Binnen de EU zijn roamingkosten afgeschaft en kun je zonder (extra) kosten gebruik maken van je Nederlandse bundel. Let op: dat geldt niet buiten de EU, daar kan je dataverbruik fiks in de papieren lopen.

Ontspan! Laat het beheer van jouw IT aan een professional over
Vakantie is de periode om op te laden en weer lekker fris in je hoofd te worden. Daarvoor is het belangrijk dat de druk even van de ketel gaat. Laat je ontspanning niet afhangen van die ene zomervakantie. Plan regelmatig een break; soms zijn enkele dagen al genoeg om weer fris en uitgerust aan een volgend project te beginnen. Vakantie is ook een tijd om te bedenken wat je beter kunt doen. Als je tot rust komt, komen niet zelden de beste ideeën omhoog. Misschien krijg je ideeën om je werkprocessen te verbeteren, om afspraken beter te managen, of misschien kom je tot de ontdekking dat het tijd is je IT-beheer aan een professional over te laten.

Als je je IT-beheer aan een professionele partner overlaat, weet je zeker dat tijdens je vakantie – en natuurlijk niet alleen tijdens je vakantie – alles netjes doordraait. Krijg je onverhoopt toch een storing, dan wordt die opgevolgd op afstand. Ook voor een dagelijkse back-up wordt gezorgd.

Nog voor je vakantie regelen? Wil je zeker weten dat deze vakantie je IT al vlekkeloos verloopt?

Neem contact op via 0314-391100 of verkoop@abcom.nl

Geniet van je vakantie!